Data i godzina wydarzenia
08.11.2024
Opis wydarzenia
Warto jeść zdrowo, to nie ulega wątpliwości. Organizm odwdzięczy nam się dobrym samopoczuciem i kondycją. Świetnie by jednak było, gdyby udało nam się wybierać takie produkty i posiłki, aby były zdrowe nie tylko dla nas, ale i dla planety.
I tu mamy dla Was kilka wskazówek:

jedzmy sezonowo i korzystajmy z lokalnych produktów (aby ograniczyć negatywne skutki transportu i wspierać regionalnych hodowców)

komponujmy posiłki tak, żeby połowę talerza stanowiły warzywa i owoce

planujmy posiłki z wyprzedzeniem, a na zakupy chodźmy z listą (aż 30% wyprodukowanej żywności ląduje w śmietniku)

ograniczmy korzystanie z jednorazowych opakowań

redukujmy ilość zjadanego mięsa – zaplanujmy np. jeden bezmięsny dzień w tygodniu (chodzi o ograniczenie, a nie całkowitą rezygnację; produkcja np. kilograma wołowiny zużywa ok. 10-15 TYSIĘCY litrów wody)

filtrujmy wodę lub pijmy kranówkę, jeśli jest dobrej jakości