Europejski dzień zdrowego jedzenia i gotowania

Data i godzina wydarzenia

08.11.2024

Dodaj do kalendarza

Dodaj do kalendarza

Opis wydarzenia

 
Warto jeść zdrowo, to nie ulega wątpliwości. Organizm odwdzięczy nam się dobrym samopoczuciem i kondycją. Świetnie by jednak było, gdyby udało nam się wybierać takie produkty i posiłki, aby były zdrowe nie tylko dla nas, ale i dla planety.
 
I tu mamy dla Was kilka wskazówek:
🍎 jedzmy sezonowo i korzystajmy z lokalnych produktów (aby ograniczyć negatywne skutki transportu i wspierać regionalnych hodowców)
🍎 komponujmy posiłki tak, żeby połowę talerza stanowiły warzywa i owoce
🍎 planujmy posiłki z wyprzedzeniem, a na zakupy chodźmy z listą (aż 30% wyprodukowanej żywności ląduje w śmietniku)
🍎 ograniczmy korzystanie z jednorazowych opakowań
🍎 redukujmy ilość zjadanego mięsa – zaplanujmy np. jeden bezmięsny dzień w tygodniu (chodzi o ograniczenie, a nie całkowitą rezygnację; produkcja np. kilograma wołowiny zużywa ok. 10-15 TYSIĘCY litrów wody)
🍎 filtrujmy wodę lub pijmy kranówkę, jeśli jest dobrej jakości

Mecenas projektu:

Patronat honorowy:

Patronat medialny: